Libanon: Pápež podpísal dokument o postavení katolíkov na Blízkom východe

14.09.2012 Celý región

Bejrút 14. septembra (TASR) - Pápež Benedikt XVI. dnes podpísal v Libanone oficiálny vatikánsky dokument o postavení katolíkov na Blízkom východe a označil ho za "cestovnú mapu" kresťanov pre nasledujúce roky.

Slávnostný obrad podpisovania sa konal v prítomnosti libanonského prezidenta Michela Sulajmána a vysokopostavených politických i moslimských náboženských predstaviteľov.

"Vyzývam vás, aby ste sa nebáli a zachovávali si vieru," povedal pápež (85) pred umiestnením podpisu na apoštolskú exhortáciu, dokument vypracovaný katolíckymi biskupmi v Ríme.

Benedikt XVI. dnes pricestoval do Libanonu na trojdňovú návštevu a po prílete sa označil za "pútnika mieru". Na letisku v Bejrúte povedal vo francúzštine, že prichádza ako "priateľ všetkých obyvateľov (Blízkeho východu), bez ohľadu na ich pôvod či vierovyznanie".

V Libanone tvoria kresťania približne 40 percent vyše štvormiliónového obyvateľstva, čo je najväčší podiel spomedzi krajín Blízkeho východu. Po sérii povstaní v arabskom svete sa mnohí z nich cítia ohrození nárastom moci islamistických politických strán v okolitých štátoch. Libanon je zároveň jedinou arabskou krajinou s kresťanskou hlavou štátu.

Zdroj: DPA
 

Vyberte región